Dopisivanje

Dopisivanje

Dopisivanje

Dopisivanje i što očekivati od dopisivanja?

Možda niste razmišljali o tome, no postoje neka određena pravila dopisivanja koja bi bilo dobro slijediti. Upravo ste upoznali određenu osobu i osjetite razvijanje kemije i osjetite potrebu za kontaktiranjem? Što ako pošaljete poruku i ne dobijete željeni odgovor? Da li ćete se radi toga osjećati tužno, povrijeđeno ili možda tjeskobno? No, što ako dobijete odgovor ali on nije u skladu s time što Vi osjećate? Početno dopisivanje između dvoje ljudi je zanimljivi proces, ali važno je znati kako si ne bi trebali dopuštati određene stvari.

U slučaju da osoba ne odgovara, to ne mora nužno značiti da ste odbačeni i da je sve propalo. Naime, znanstveno je dokazano da kada se dopisujemo s osobom koju još ne poznajemo najbolje, da donosimo zaključke koji nisu realni. Dopisivanje se veoma lako može krivo shvatiti, a razlog je mišljenje koje stvaramo na temelju vlastitih emocija. Pogrešno tumačenje tuđih odgovora može već u startu narušiti odnos koji je možda i imao potencijala. Da se navedeno ne bi dogodilo, potrebno je slijediti “vodič o dopisivanju” koji Vam može pomoći da napravite stabilniji odnos bez previše pitanja “Zašto”?

Dopisivanje i kako se prepustiti dopisivanju?

Postavlja se pitanje kako se prepustiti dopisivanju, od kuda krenuti? Za početak, preporuke su da pišete kratko i jasno. U slučaju da ste tip osobe koji voli ulagati puno energije u poruke, imajte na umu da druga strana možda i nije takva. Rana faza dopisivanja zahtijeva praktične poruke koje se odnose samo na ono potrebno. Ono detaljnije ostavite za kasnije. Nemojte si postavljati prevelika očekivanja, djelujte pod jednostavnom pretpostavkom da je čak i jednostavan odgovor primitak Vaše poruke.

Očekivanja i dopisivanje nisu dobri prijatelji, razlog tome je film koji si stvorimo u glavi, a on nije vezan za istinu – već pretpostavke. U slučaju da ne znate kako prvi poslati poruku, nazovite! Poziv je direktniji pristup i ne donosi osjećaj nepotrebne analize koja se krije iza odgovora. Dopisivanje je jedna od onih stvari koje se postepeno razvijaju. Naravno, nitko Vam ne brani da u samom početku dopisivanja Vi razvijate dublji i značajniji kontakt, no morate imati na umu da je ipak riječ o vrsti zabave koja može krenuti u bilo kojem smjeru.

Dopisivanje i što ne činiti u dopisivanju?

Najbitnija stavka je ne zamarati se s vremenom. Nemojte razmišljati o tome zašto Vam osoba ne odgovara, jer ovo vodi do očekivanja i analiza. Nitko nije dužan djelovati u skladu s Vašim rasporedom. Uostalom, postoje brojni razlozi zašto pojedina osoba ne može odgovoriti baš sada i odmah – možda je zvuk mobitela isključen, možda osoba radi, možda spava, možda se tušira, možda je ostavila mobitel na punjaču. Dopisivanje je svakako proces razmjene informacija, ali nemojte dijeliti previše osobnih informacija, ne barem u ranim stadijima. Možda zvuči grubo, no Vi ne poznajete tu osobu i nije u redu da se Vi odmah servirate.

Ovdje se poruke veoma lako mogu krivo protumačiti, zato je bolje čekati određena pitanja kako bi se predstavili. Uostalom, dijeljenje previše informacija je previše složeno za početno dopisivanje. Servirate previše toga u kratkom vremenu, i to može odbiti osobu. Doza misterije je uvijek dobro došla. Provokativne poruke ostavite za kasniji stadij u dopisivanju. Ako se dopisujete s određenom osobom, tada sigurno postoji određena privlačnost, no nemojte odmah krenuti s provokacijama. Jednom provokativna poruka se ne može ignorirati, zato sačuvajte ovu igricu do samoga kraja.

Tagovi: